Οι μικροοργανισμοί αποδομούν την ραδιενέργεια!

ChernobylΑνθεκτικά απέναντι στη ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ τα φυτά

Σημάδια ανάκαμψης της άγριας φύσης στο Τσερνομπίλ

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ η φυσική ζωή στην περιοχή δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο λόγος είναι ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα πολλά είδη να "ανακάμπτουν" χωρίς εμπόδια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ.

Ο καθηγητής Τζιμ Σμιθ, από το Πανεπιστήμιου του Πόρτσμουθ, ερεύνησε το πυρηνικό νέφος και τον αντίκτυπό του στην περιοχή.

Chernobyl"Η φυσική μεταβολή του πληθυσμού των εντόμων, μπορεί να παρακάμψει την πιθανή επίδραση ακτινοβολίας. Αυτό συνέβη και στους Ουκρανούς και Λευκορώσους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στην αποκλεισμένη ζώνη και έχουν μελετήσει την άγρια ζωή μετά το ατύχημα. Οι τελευταίοι βρήκαν ότι υπάρχει μια  αύξηση της βιοποικιλότητας σε μια σειρά οργανισμών, πουλιών, άγριων θηλαστικών - στη ζώνη αποκλεισμού μετά το ατύχημα, και αυτό έχει αποδοθεί στην εκκένωση του ανθρώπινου πληθυσμού. Έτσι αφού τώρα στη ζώνη αποκλεισμού είναι αρκετά υψηλή η αστυνόμευση, δεν υπάρχει κυνήγι συμβαίνει εκεί, δεν υπάρχει αλιεία, δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, κατασκευή δρόμων , κόψιμο των δέντρων, όργωναν. Αυτό τελικά ωφέλησε την άγρια φύση ", δήλωσε στο euronews.

ChernobylΑξιοσημείωτη χαρακτηρίζεται από επιστήμονες η προσαρμογή πολλών φυτών στο μολυσμένο έδαφος, έπειτα από καταστροφή του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία και τις τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας που διέρρευσαν στο περιβάλλον, όταν εξερράγη ένας πυρηνικός αντιδραστήρας τον Απρίλιο του 1986.

Έχει αποδειχτεί σε πολλές περιπτώσεις ότι οι μικροοργανισμοί του εδάφους λειτουργούν βελτιωτικά αποδομώντας τους ρύπους ακόμη και τους ραδιενεργούς. Το ίδιο έγινε και στην Φουκοσίμα μετά το πυρηνικό ατύχημα. Στις 17 Μαΐου 2012, το Τμήμα της Νομαρχίας για την Γεωργία , Δασοκομία, και Αλιεία της κυβέρνησης της Fukushima, ανακοίνωσε μ’ ένα δελτίο τύπου τα αποτελέσματα των δοκιμών καταστολής ραδιενεργού καισίου. Στην έκθεση, το EM κομπόστ απέδειξε την ικανότητά του να αποδομεί το ραδιενεργό καίσιο! (Πηγή: http://www.emrojapan.com/monthly-message/content/483.html)

«Αν επισκεφθείτε την περιοχή, ποτέ δεν θα πιστεύατε ότι κάτι άσχημο συνέβη εκεί. Με κάποιο τρόπο τα φυτά μπόρεσαν να προσαρμοστούν στην ραδιενέργεια και εμείς προσπαθούμε να κατανοήσουμε το είδος των μοριακών αλλαγών που έλαβαν χώρα» δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο γενετιστής φυτών Μάρτιν Χάιντουκ της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ερευνητές από το 2007 φύτεψαν λινάρι και σόγια στο μολυσμένο έδαφος του Τσέρνομπιλ, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία της καταστροφής, και μετά από λίγα χρόνια τα συνέκριναν με τα ίδια φυτά που είχαν φυτρώσει σε μη ραδιενεργό περιβάλλον. Διαπίστωσαν ότι τα ραδιενεργά και μη φυτά είχαν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως μια απόκλιση της τάξης του 5% στα επίπεδα των πρωτεϊνών τους.

Αυτές οι μεταβολές είναι μάλλον κάποιου είδους αμυντικός μηχανισμός, που πιθανώς έχει εξελικτική προϊστορία εκατομμυρίων ετών στο παρελθόν, καθώς η ραδιενέργεια υπάρχει σε φυσική μορφή στη Γη από την δημιουργία του πλανήτη μας. Αυτή η άμυνα επιτρέπει στα φυτά να προστατευτούν από την βλαβερή ακτινοβολία. Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι τα φυτά ακολουθούν διαφορετικές αμυντικές-προσαρμοστικές στρατηγικές, καθώς το λινάρι και η σόγια είχαν εφαρμόσει ελαφρώς διαφορετικές μεταβολές πρωτεϊνών στον οργανισμό τους.

Όταν μια καταστροφή συμβαίνει, τα φυτά, αντίθετα με τα ζώα, δεν μπορούν να μετακινηθούν κάπου αλλού. Είτε θα προσαρμοστούν επί τόπου, είτε θα πεθάνουν, πράγμα που τα ωθεί σε εξελικτικές αμυντικές προσαρμογές μέσα στον ίδιο τον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται ανθεκτικά ακόμα και απέναντι στη ραδιενέργεια.

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ -η χειρότερη στην ανθρώπινη ιστορία- προκάλεσε το θάνατο και σοβαρές ασθένειες σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η γειτονική βιομηχανική πόλη Πριπιάτ εκκενώθηκε πλήρως και μέχρι σήμερα παραμένει πόλη-φάντασμα, ενώ πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι όλη η περιοχή θα έμενε χωρίς το παραμικρό ίχνος ζωής για πολλές γενιές. Όμως τα φυτά και τα δέντρα διέψευσαν αυτές τις εκτιμήσεις και σήμερα ανθούν γύρω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.

Παρότι όμως τα φυτά γύρω από το Τσέρνομπιλ φαίνονται καθόλα υγιή, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για κατανάλωση, προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να φάει ένα τέτοιο φυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάιντουκ.

Πηγές:

http://www.tvxs.gr

http://www.emrojapan.com