Αρχαιοελληνικός Οίνος

Οίνος, Καθημερινή Ανάγκη ή Πολυτέλεια;

Κρασί, το Θεϊκό ΥπερΤρόφιμο!

kokineliΕίναι το Δόρυ της Ψυχής και η Ασπίδα του Οργανισμού!

Ένα από τα ΥπερΤρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, ο οίνος, είναι από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

Και ο βασικός συντελεστής του γαλλικού παράδοξου.

Αν πιεί κανείς ένα ποτηράκι κρασί παίρνει κουράγιο να κάνει πράξη και να πει όσα συνήθως διστάζει. Και τα ωφέλιμα συστατικά του προστατεύουν την υγεία από τις καθημερινές επιθέσεις.

Πολυτραγουδισμένος και πηγή για τραγούδι ο οίνος, και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού είναι κυρίαρχος σε πλείστες όσες εκφάνσεις της ζωής μας. Από την θρησκευτική τελετουργία τα συμπόσια της χαράς και του πόνου όπου ζητούμενο είναι η ψυχική ανάταση και η λύτρωση, μέχρι την απλότητα των καθημερινών γευμάτων όπου στόχος για τον άνθρωπο είναι η σωματική ενδυνάμωση.

Σε καιρούς δύσκολους ο οίνος αποτέλεσε βασικό βοήθημα για την επιβίωση των

Γιατί Οίνο και Κρασί Ηλέσιον;

kekrammenosΠερισσότερο από πραγματικό Βιολογικό Κρασί...

Περισσότερο από κρασί χωρίς θειώδη (NSA)...

...ΑρχαιοΕλληνικός Οίνος Ηλέσιον!

Ο υψηλόβαθμος Άκρατος Οίνος του ΗΛΕΣΙΟΝ είναι φυσικός, βιολογικός, ερυθράς οινοποίησης (μαζί με τα στέμφυλα) με φυσικούς άγριους ζυμομύκητες οινοποιημένος με αρχαιοελληνικά πρότυπα. Δεν περιέχει πρόσθετα θειώδη, συντηρητικά, χημικά και χρώματα. Δεν υπέστη πρωτεϊνική καθίζηση και δεν φιλτραρίστηκε!

Έτσι πέρασαν στο σώμα του οίνου σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη και οι OPC (Ολιγο-Προ-Ανθοκυανιδίνες) των σταφυλιών. Γι’ αυτό είναι μέρος της Μεσογειακής διατροφής(1) και του Γαλλικού παράδοξου(2).

Στις αρχές του 21ου αιώνα δημιουργήθηκε παγκόσμιο ρεύμα οινοποιήσεων χωρίς πρόσθεση θειωδών, γνωστό σαν «No Sulfite Added» (NSA). Παρουσιάστηκαν πολλές δυσκολίες στην διάρκεια ζωής των NSA κρασιών, γιατί η οινοποίηση γινόταν με τα δεδομένα της συμβατικής παραγωγής. Μετά από 31 χρόνια έρευνας η Κοινότητα του Ηλέσιον οινοποίησε

Η ρόδινη πλευρά του Ροδίτη

RoditisΜια πονηρή αλεπού βγήκε να πάει στο παζάρι... Σε αντίθεση με την παροιμία όμως κανείς δεν αναρωτιέται τι γυρεύει εκεί γιατί όλοι την περίμεναν με ανυπομονησία...

 Ο λόγος για το νέο καμάρι του Ηλέσιον…

τον Ροδίτη Αλεπού !

Εσοδείας 2012, γεννήθηκε από τα σπλάχνα αμπελιών 50 ετών στις πλαγιές του Κιθαιρώνα και αποτελεί παραδοσιακή ελληνική ποικιλία.

RoditisΟ φλοιός των σταφυλιών του έχει το χρώμα της αλεπούς, εξ’ ου και η ονομασία του.

Ο Ροδίτης του ΗΛΕΣΙΟΝ είναι μοναδικός γιατί

Στο μήνα, που δεν έχει «ρ», το κρασί θέλει νερό!

Ας το Κάνουμε Όπως οι Αρχαίοι...

kekrammenosΕλάτε να σμίξουμε τον Άκρατο Οίνο με το Ειδύλλι...

...Κι έτσι να φτιάξουμε κρασί στο βαθμό που θέλουμε!

Ο Κεκραμμένος Οίνος, το κρασί, ...το κρασάκι, που ένας άλλος, αρχαίος γλεντζές μας σύστησε, δεν θα λείψει ούτε φέτος από την ιεροτελεστία της καλοκαιρινή περιόδου.

Σαν μια σπονδή που μέλλεται να κρατήσει επί αιώνες, και για όλες τις εποχές, με το ίδιο μεράκι που έφερε την ψυχή της αμπέλου ως στις μέρες μας.

Οι πρόγονοί μας ήξεραν να πίνουν «οίνο»...

Πρώτα - πρώτα άφηναν για τους δούλους τον «κρίθινο οίνο». Τον οίνο από άμπελο τον έπιναν οι ελεύθεροι πολίτες.

Ήξεραν και να τον ξεχωρίζουν

Ζωοδότες του Πνεύματος... οι Οίνοι του ΗΛΕΣΙΟΝ

wineΠολλά δε θέλει ο άνθρωπος

να 'ν' ήμερος, να 'ναι άκακος

λίγο φαΐ, λίγο κρασί

Χριστούγεννα κι Ανάσταση.

Οδυσσέας Ελύτης

Γέννηση… Ζωή.

Ανάσταση… αναγέννηση... Ζωή.

Όπως ο σπόρος που φυτρώνει στο εύφορο χώμα. Όπως το σταφύλι που γίνεται γλυκόπιοτος οίνος. Αργά – αργά. Σιωπηλά. Κατανυκτικά. Όπως… ο οίνος που δίνει ζωή στο πνεύμα!

Ανάσταση είναι… μια ακόμα Άνοιξη. Ζωή είναι… απλά πράγματα: Το φιλί της μάνας. Η φωνή του πατέρα. Τα παιδιά που παίζουν. Ο έρωτας. Το

Ας το Κάνουμε Όπως οι Αρχαίοι

KrasiΣτο μήνα που δεν έχει «ρ», το κρασί θέλει νερό!

Ελάτε να σμίξουμε

...τον Άκρατο Οίνο με το Ειδύλλι

Όπως σμίγουν οι συγγενείς και οι φίλοι γύρω από το τραπέζι της γιορτής

Για όλους εμάς που αγαπάμε να βρισκόμαστε στην «αγκαλιά» της Φύσης, είναι ένα πέρασμα από την γρήγορη πλαστική τροφή στην αγνή...που μυρίζει Ελλάδα!

Πώς θα μπορούσε λοιπόν να στρωθεί ένα τραπέζι γλεντιού χωρίς την μεγάλη απόδειξη ότι το βήμα προς τη Φύση και τα δώρα της... είναι δική μας απόφαση;

Αν το πιστέψουμε θα το καταφέρουμε.

Το ΗΛΕΣΙΟΝ το πίστεψε και έτσι - λίγα χρόνια πριν- αναγεννήθηκε ο Αρχαιοελληνικός Οίνος χωρίς πρόσθετα θειώδη, χημικά, φάρμακα είτε χρώματα

Μπύρα ή Κρασί ;

KekrammenosΣύγκριση κεκραμμένου οίνου (κρασιού) με κρίθινο οίνο (μπύρα)

Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τη μπύρα ποτό κατώτερης ποιότητας από το κρασί! (1)

Στη νεότερη παράδοση έπιναν μόνο κρασί και μάλιστα στους μήνες, που δεν έχουν «ρ», πρόσθεταν περισσότερο νερό!

Οι πρώτες ύλες

Κάθε φυσικό προϊόν περιέχει ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που είναι τα αμυντικά και διατροφικά του στοιχεία. Έτσι και το κριθάρι, απ’ όπου προέρχεται η μπύρα (εξού και κρίθινος οίνος), είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τη νιασίνη (Β3), τη ριβοφλαβίνη (Β2), την πυριδοξίνη (Β6), την κοβαλαμίνη (Β12) και το φυλικό οξύ. Οι ίνες του κριθαριού επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση του φαγητού, γιατί είναι φίλες στα λίπη.

Το ίδιο και το σταφύλι είναι πλούσιο σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας και

Ελάτε να σμίξουμε...

kokkineliΕλάτε να σμίξουμε

…τον Άκρατο Οίνο με το Ειδύλλι

 Όπως σμίγουν οι συγγενείς και οι φίλοι

γύρω από το τραπέζι της Λαμπρής!

  

Πάσχα σημαίνει «πέρασμα».

...Από την δουλεία στην ελευθερία, από την αμαρτία στη λύτρωση, από τον χειμώνα στην άνοιξη κ.ο.κ.

Για όλους εμάς, που αγαπάμε να βρισκόμαστε στην «αγκαλιά» της Φύσης, αυτές οι μέρες είναι σημείο αναφοράς για το

Κοκκινέλι Γιοματάρι ...του πάθους

kokkineliEπειδή τα ρουμπίνια στις μέρες μας είναι δυσπρόσιτα, το ΗΛΕΣΙΟΝ αξιοποίησε ως πολυτιμότερα για τον Άνθρωπο τα… ρουμπίνια του ελληνικού αμπελώνα. Και τα προσφέρει στο ποτήρι …του κρασιού!

Ο λόγος για το γιοματάρι κοκκινέλι του Ηλέσιον. Του πρώτου κόκκινου άκρατου οίνου που

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΗΛΕΣΙΟΝ

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

akratos

Με γνώμονα την παρακαταθήκη των παραδοσιακών οινοπαραγωγών της πατρίδας μας και μελετώντας τις παραγωγικές διαδικασίες των προγόνων μας, το «ΗΛΕΣΙΟΝ*» αναγέννησε τον αρχαιοελληνικό Άκρατο Οίνο και το Ειδύλλι, τα οποία όταν ενωθούν μας δίνουν τον Κεκραμμένο Οίνο, τον οποίο

Η Δύναμη του Σπόρου

Σε προτεραιότητα η σύνδεση παράδοσης

με την επιστημονική πρόοδο

και η σωτηρία του πλανήτη

Το ΗΛΕΣΙΟΝ δεν είναι «εμπορική» κερδοσκοπική επιχείρηση, όπως μερικοί ρώτησαν... Είναι μια ομάδα ανθρώπων, που αγαπούν τον άνθρωπο, την φύση, και θεωρούν ότι υπάρχουν λύσεις στα σημερινά μεγάλα αδιέξοδα. Χρειάζεται όμως αγώνας, γιατί η λύση είναι πολυσύνθετη και περνά μέσα από πολλά δύσκολα μονοπάτια. Πιστεύει στην ανάγκη της συλλογικής δραστηριότητας υπέρ του Περιβάλλοντος, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Βιοποικιλότητας, της σωστής Διατροφής, των Οίκο - Κοινοτήτων και του Αγροτουρισμού.

Επιλέξαμε, λοιπόν, την

Οινοποίηση με Αρχαιοελληνικά Πρότυπα

Σύνδεση παράδοσης και επιστημονικής προόδου

Μία παραδοσιακή λευκή «λαϊκή» ποικιλία, το Σαββατιανό σταφύλι, οινοποιείται με σύγχρονα μέσα και με αρχαιοελληνικά πρότυπα

Ξέροντας ότι με τα άγρια σταφύλια δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τις ποσότητες, η κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ είχε αποφασίσει να βρει βιολογικό αμπελώνα άνυδρο σε φυσικές συνθήκες.

Έτσι, εντοπίσαμε στα υψίπεδα της Θήβας κοντά στο χωριό Ασωπία (το αρχαίο Ομηρικό Eιλέσιον) ένα λόφο, όπου υπήρχε σε εντελώς φυσική κατάσταση ο βιολογικός αμπελώνας του Βασίλη Πανούση, με 45 ετών κλίματα.

Μέσα στον αμπελώνα υπήρχαν κυκλάμινα, κέδροι, το βότανο βάλσαμο (υπέρικο) και πολλά άλλα άγρια φυτά().  

Η βιοποικιλότητα μας άρεσε και το αμπέλι συμβίωνε αρμονικά με την φύση.

...Ήταν αυτό

Μια γονιμη... μητρα "γεννησε" το ΗΛΕΣΙΟΝ

«ΗΛΕΣΙΟΝ»


Έχει λίγα γράμματα από τη λέξη «φύση» είναι όμως βγαλμένο από την καρδιά της !


Κaι έρχεται από τα παλιά με την θετική αύρα ενός καινούργιου φίλου!


Η ανάγκη της συλλογικής δραστηριότητας υπέρ της σωστής Διατροφής, του Περιβάλλοντος, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Βιοποικιλότητας, των Οίκο - Κοινοτήτων και του Αγροτουρισμού... είναι η γόνιμη «μήτρα» που γέννησε το «ΗΛΕΣΙΟΝ».


Είδε το πρώτο φως του ήλιου το 2008, όμως ωριμάζει σαν καλό κρασί στο «κελάρι» της ζωής εδώ και 40 χρόνια !


Οι εμπνευστές -και ιδρυτές του- όλο αυτό το διάστημα εργάζονται ακούραστα για τον προσδιορισμό της ξεχωριστής ταυτότητάς του και το... ειδικό βάρος της υπογραφής του.


Οι γνώσεις τους έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, με ολοκληρωμένες απαντήσεις και επιτυχείς εφαρμογές στην διατροφή, σε κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης οικοσυστημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προστασίας της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, συμβάλλοντας