Δράσεις
Υποβλήθηκε από emmi την Τετ, 16/12/2015 - 14:35.
Όσο ελαφρύ... Όσο γλυκό... Όσο φυσικό... Το θες!

Το Ηλέσιον παρουσιάζει τα βιολογικά προϊόντα του φυσικής καλλιέργειας και επεξεργασίας, χωρίς προσθήκη θειωδών συντηρητικών και άλλων χημικών.
Οι φίλοι του κρασιού θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τον Άκρατο και τον
Υποβλήθηκε από emmi την Τρί, 08/12/2015 - 22:58.
Το Ηλέσιον υποστηρίζει και συμμετέχει στο διήμερο φεστιβάλ «ΖΩΗ ΓΙΟΡΤΗ» της Νέας Γουινέας

Στις 12-13 Δεκεμβρίου Η Νέα Γουινέα διοργανώνει ένα διήμερο φεστιβάλ για την οικιακή οικονομία της αυτάρκειας με τίτλο «ΖΩΗ ΓΙΟΡΤΗ» με στόχο:
Υποβλήθηκε από emmi την Παρ, 12/12/2014 - 21:04.
Ξενοδοχείο Hilton, από 19 έως 21 Δεκεμβρίου 2014
Την πανελλήνια εκδήλωση καινοτομίας: INNOVATION FORUM 2014, (Research, Design, Technology, Workshops, Conference, Exhibition), διοργανώνουν από κοινού το MONEY SHOW και το Τεχνολογικό Portal «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ». Είσοδος ελεύθερη.
Αυτό είναι είδηση… όμως δεν είναι είδηση ότι περίοπτη θέση στην εκδήλωση αυτήν θα έχει η παρουσίαση της καινοτόμου ιδέας του ΗΛΕΣΙΟΝ.
Εκεί θα είμαστε σαν στο σπίτι μας. Εκεί θα μιλήσουμε κοινή γλώσσα με όλους τους πρωτοπόρους εκάστου είδους. Άλλο ένα πεδίο δόξης λαμπρό για εμάς που περάσαμε και περνάμε πλείστα
Υποβλήθηκε από emmi την Σάβ, 22/11/2014 - 09:59.
Οι γευσιγνωσίες του Ηλέσιον συνεχίζονται...
Επόμενος σταθμός ο φιλόξενος χώρος του καταστήματος βιολογικών προϊόντων «Farmers Republic» στη Νέα Ερυθραία* όπου το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και όλα τα Σάββατα του Δεκεμβρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα θα γίνει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τους φίλους της φυσικής διατροφής.
Εκεί το ΗΛΕΣΙΟΝ θα παρουσιάσει τους οίνους και το κρασί του χωρίς πρόσθετα θειώδη και άλλα χημικά, χωρίς φιλτράρισμα και πρωτεϊνική καθίζηση!
Ένας οίνος που σε ενεργοποιεί από την πρώτη γουλιά!
Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τον Άκρατο και τον Κεκραμμένο οίνο των αρχαίων ελληνικών συμποσίων, και…
Υποβλήθηκε από emmi την Παρ, 11/04/2014 - 22:04.
Οι γευσιγνωσίες του Ηλέσιον συνεχίζονται...
Επόμενος σταθμός ο φιλόξενος χώρος του καταστήματος βιολογικών προϊόντων «ΒΙΟΦΩΣ» στα Εξάρχεια* όπου την Δευτέρα 14 Απριλίου από τις 4 μέχρι τις 8 το βράδυ θα γίνει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τους φίλους της φυσικής διατροφής.
Εκεί το ΗΛΕΣΙΟΝ θα παρουσιάσει τα, χωρίς πρόσθετα θειώδη και άλλα συντηρητικά, βιολογικά προϊόντα του.
Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τον Άκρατο και τον Κεκραμμένο οίνο των αρχαίων ελληνικών συμποσίων, και… να νιώσουν λίγη από την αύρα τους.
Θα διασκεδάσουν φτιάχνοντας το δικό τους κρασί
Υποβλήθηκε από emmi την Τρί, 28/01/2014 - 18:00.
Μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τους φίλους της φυσικής διατροφής θα έχει το ΗΛΕΣΙΟΝ, την Παρασκευή 4 Απριλίου, από τις 2μ.μ. στον φιλόξενο χώρο του Biomarket «Κάμπος», στο Σύνταγμα.
Εκεί θα παρουσιάσει τα βιολογικά, χωρίς πρόσθετα θειώδη και άλλα συντηρητικά, προϊόντα του.
Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τον Άκρατο και τον Κεκραμμένο οίνο των αρχαίων ελληνικών συμποσίων, και…
Υποβλήθηκε από emmi την Παρ, 11/04/2014 - 20:37.
Οι γευσιγνωσίες του Ηλέσιον συνεχίζονται...
Επόμενος σταθμός ο φιλόξενος χώρος του καταστήματος βιολογικών προϊόντων «ECOSHOP» στην Ηλιούπολη* όπου το Σάββατο 12 Απριλίου από τις 3 μέχρι τις 7 το βράδυ θα γίνει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τους φίλους της φυσικής διατροφής.
Εκεί το ΗΛΕΣΙΟΝ θα παρουσιάσει τα, χωρίς πρόσθετα θειώδη και άλλα συντηρητικά, βιολογικά προϊόντα του.
Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τον Άκρατο και τον Κεκραμμένο οίνο των αρχαίων ελληνικών συμποσίων, και… να νιώσουν λίγη από την αύρα τους.
Θα διασκεδάσουν φτιάχνοντας
Υποβλήθηκε από yoryakis την Κυρ, 02/03/2014 - 02:23.
Το ΗΛΕΣΙΟΝ στην έκθεση «Ελλάδος Γεύσεις»
4 – 8 Μαρτίου στο μετρό στο Σύνταγμα
Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ εκτιμά ότι οι προοδευτικές ιδέες –και κυρίως αυτές που αφορούν και ενισχύουν την αγνή και ποιοτική διατροφή- πρέπει να διαδίδονται.
Πιο συγκεκριμένα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις φυσικές διαδικασίες οινοποίησης να περάσουν για να ενημερωθούν από την έκθεση «Ελλάδος Γεύσεις» που θα γίνει από 4 – 8 Μαρτίου 2014, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, στον εκθεσιακό χώρο του μετρό στο Σύνταγμα.
Θα γευθούν τον ποιοτικά πρωτοποριακό Κεκραμμένο Οίνο (κρασί) ο οποίος δημιουργείτε από Άκρατο Οίνο, το Ειδύλλι (σταφυλόνερο) και το Σταφυλόμελο. Έτσι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του
Υποβλήθηκε από emmi την Σάβ, 05/10/2013 - 20:29.
Ενώ γύρω μας γκρεμίζονται τα θεμέλια του παρελθόντος, εμείς ποτίζουμε τα λουλούδια που φυτρώνουν στα συντρίμμια!
11-13 Οκτωβρίου 2013
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελληνικού
Στην Ελλάδα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης όπου έχουν εκμηδενιστεί οι κοινωνικές δομές και απειλούνται τα συλλογικά αγαθά, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν την πραγματικότητα για πολλούς από εμάς. Οι βασικοί υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και η σάπια υπόσχεση της μαγικής ανάπτυξης κρατάει καλά ακόμα. Δεν προτιμούμε όμως όλοι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιοριζόμαστε στους αφορισμούς. Αντίθετα ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουμε ενεργά σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, ανταλλακτικής ή συνεργατικής οικονομίας, δίνοντας πνοή σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον αυτοσκοπό της συσσώρευσης χρήματος.
Εργασιακές ΟικοΚοινότητες, ΟικοΑυτάρκεια, Ανταλλαγή Αγαθών και Αντίσταση στην Παγκοσμιοποίηση!
Τοπικά, Ομαδικά, στο δικό μας Σύστημα της Αγάπης στον Άνθρωπο και στη Φύση!
Το Σάββατο 12/10 στις 3μμ. Οργάνωση: Ηλέσιον
Υποβλήθηκε από Nikos την Δευ, 01/07/2013 - 00:58.
Ο Παναγιώτης Μανίκης αναλύει τη φιλοσοφία και τα πρακτικά βήματα της φυσικής καλλιέργειας.
Μετά τα αποσπάσματα δίνεται ολόκληρη η αναφορά του στο ΚΠΕ Καρπενησίου. Στο τέλος είναι και το video.
«Ο άνθρωπος πυροβολεί τη φύση γιατί η φύση είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης γι’ αυτόν. Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία, είναι σα να πυροβολούμε τον εαυτό μας...
...Μπορούμε να προχωρήσουμε με αμπέλια, που βγαίνουν από άγρια αμπέλια, να τα σπείρουμε, να βγουν άγρια φυτά και στη συνέχεια να τα μπολιάσουμε ή να βάλουμε μοσχεύματα ή καταβολάδες... και να βγουν καινούρια φυτά...
...Η μονοκαλλιέργεια, είναι ένα τεράστιο λάθος, που οδήγησε τη γεωργία σ΄ όλο τον κόσμο σε μαρασμό. Ήταν η κυριότερη αιτία, που κατέστρεψε τη γονιμότητα του εδάφους και
Υποβλήθηκε από Nikos την Τετ, 26/10/2011 - 12:13.
Διάσωση, διατήρηση και διάδοση της βιοποικιλότητας και της διατροφικής μας κληρονομιάς!
Η Κοινότητα του Ηλέσιον μπροστά στο δίλημμα:
- Κρασί φιλτραρισμένο, νερωμένο με χρήση θειωδών συντηρητικών, χρωστικών και άλλων χημικών πρόσθετων, ή
- Οίνος υψηλόβαθμος άκρατος, συμπυκνωμένος με αφαίρεση του νερού του σταφυλιού με βάση τα παραδοσιακά αρχαιοελληνικά πρότυπα. Χωρίς θειώδη συντηρητικά, φάρμακα και άλλα χημικά πρόσθετα και χωρίς φιλτράρισμα!
Επέλεξε πριν τρία χρόνια την παραδοσιακή παραγωγή οίνου, ενάντια στον παγκοσμιοποιημένο διατροφικό κώδικα (Codex Alimentarius), στηριζόμενη
Υποβλήθηκε από emmi την Τετ, 12/06/2013 - 12:54.
Η κατάργηση της ΕΡΤ είναι το εξώφυλλο. Στις πίσω σελίδες ακολουθεί η καταστροφή της βιοποικιλότητάς μας!
Μονόδρομος ο αγώνας μας για την πλήρη κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13.
Εξαφανίζουν για να την ξεπουλήσουν την Εθνική μας Τράπεζα Γενετικού Υλικού μέσα από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13 για την κατάργηση της ΕΡΤ! Σαλαμοποιείται η Αγροτική Έρευνα για την Κοινωνία, δηλαδή το ΕΘΙΑΓΕ και ο Εθνικός έλεγχος στα Βιολογικά και στο γάλα!
Συγκεκριμένα ενσωματώνονται σε μια εταιρία μαμούθ με εκατοντάδες διευθυντές και χιλιάδες προϊσταμένους όλες οι ανεξάρτητες ομάδες
Υποβλήθηκε από emmi την Παρ, 29/03/2013 - 22:59.
ΟικοΑυτάρκεια, Ανταλλαγή Αγαθών και Αντίσταση στην Παγκοσμιοποίηση!
Συνάντηση Δικτύωσης ΟικοΚοινοτήτων με την μέθοδο του Ανοιχτού Χώρου (OPEN SPACE) διοργανώνουμε το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου, από 11.00 πμ. έως 22.00 μμ. Στην Ασκληπιού 183 & Λ. Κατσώνη (Λεωφ. Αλεξάνδρας Αθήνα).
Αν είσαστε εκείνοι που θέλετε να περάσετε από το όνειρο στην πραγματικότητα, εκείνοι που θέλετε να δημιουργήσετε έναν καλύτερο κόσμο της Αγάπης στον Άνθρωπο και στη Φύση, ε, τότε
Υποβλήθηκε από emmi την Κυρ, 30/09/2012 - 20:52.
Mες στ’ αμπέλι,
Xίλιες δυό μικρές γροθιές,
το βαθύ, το μαβί σταφύλι.
Eτσι το κρασί κι έτσι το μέλι
για να γίνει, θέλει
πάλεμα κι οργή, μαθές,
να γλυκάνουνε τα χείλη.
Γιάννης Pίτσος,
"Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού"
Την πρώτη μέρα του Οκτώβρη, μέρες Πανσελήνου, διάλεξε η Κοινότητα του Ηλέσιον να τρυγήσει φέτος τον πιο γλυκό Ροδίτη στις πλαγιές τους Κιθαιρώνα, γεμάτο από χυμούς, που του έδωσε το αμπέλι.
Συνεχίζεται έτσι η προσπάθεια της Κοινότητας του Ηλέσιον για την ανάδειξη της οινοποίησης, χωρίς πρόσθετα θειώδη και άλλα χημικά με παραδοσιακές
Υποβλήθηκε από emmi την Πέμ, 13/09/2012 - 11:55.
Ας δώσουμε το παρών στην 2η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού που θα γίνει στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού.
Η Οικογιορτή θα έχει και φέτος ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, με εργαστήρια και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, με ξεναγήσεις στη βόρεια λίμνη των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και ορνιθοπαρατήρηση, με βόλτες με ποδήλατα και άλογα, θα είναι μία μέρα διασκέδασης και επαφής με τη φύση, γι αυτό και το σύνθημα της Οικογιορτής για φέτος είναι «Γνωρίστε τη φύση σε μέρα γιορτής».
H Οικογιορτή διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Δήμο Δέλτα.
Οι επισκέπτες της Οικογιορτής θα έχουν την ευκαιρία
Υποβλήθηκε από emmi την Τετ, 01/08/2012 - 13:49.
Το Ευρωπαϊκό σύστημα, που μας έχει επιβληθεί, απαγόρευσε την ελεύθερη διακίνηση των παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών, με κύριο επιχείρημα ότι στόχος είναι η υψηλή παραγωγικότητα!
Στα παλιά τους τα παπούτσια η Βιοποικιλότητα και η σωστή Διατροφή των Καταναλωτών
Εμείς όμως συνεχίζουμε να
Παράγουμε, Διακινούμε, Χαρίζουμε είτε Ανταλλάσσουμε Παραδοσιακούς Σπόρους, για την Σωστή μας Διατροφή και την Διατήρηση της Βιοποικιλότητας
Στην ιστοσελίδα του
Υποβλήθηκε από emmi την Τρί, 17/04/2012 - 19:34.
Ενα σεμινάριο για τη "Φυσική Καλλιέργεια" του M. Fukuoka πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου, από το ΚΠΕ Καρπενησίου.
Καθοδηγητής στη φιλοσοφική και πρακτική 2ήμερη προσπάθεια για εισαγωγή στη "Φυσική Καλλιέργεια" ήταν ο Παναγιώτης Μανίκης (φίλος και μαθητής του M. Fukuoka).
Βασική θέση στη "Φυσική καλλιέργεια" έχουν οι μπάλες σπόρων. Πλάθουμε σβόλους από πηλό οι οποίοι μέσα έχουν πολλούς σπόρους, τους αφήνουμε να στεγνώσουν και μετά τους σπέρνουμε. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, οι σπόροι που προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες τις περιοχής, του εδάφους κ.λπ. θα είναι και αυτοί που θα αναπτυχθούν. Με αυτόν τον τρόπο την πρώτη μέρα φτιάξαμε ένα
Υποβλήθηκε από emmi την Τρί, 17/04/2012 - 19:42.
Με ελπίδα για μια δίκαιη κοινωνία που να σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο...
Μετά την αποτυχία της διεθνούς συνδιάσκεψης του ΟΗΕ (COP15) για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες απεύθυνε κάλεσμα (5/1/2010) προς τα κοινωνικά κινήματα και τους υπερασπιστές της Μητέρας Γης όλου του κόσμου, καθώς επίσης προς τους επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, νομικούς και κυβερνήσεις που θέλουν να εργαστούν με τους λαούς , να συμμετάσχουν στη
Υποβλήθηκε από emmi την Δευ, 02/04/2012 - 12:19.
4η Εξόρμηση Ηλέσιον για συλλογή βλασταριών
7 και 8 Απριλίου 2012
Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ εξορμά για άλλη μια φορά προς συλλογή άγριων παραδοσιακών ποικιλιών αμπελιού και άλλων δένδρων. Γιατί...
o Εμείς δεν έχουμε περίσσευμα χρημάτων για καταθέσεις...
o Δεν έχουμε μετοχές σε off shore εταιρείες...
o Tο εισόδημά μας δεν επαρκεί να επενδύσουμε σε χρυσό...
Γνωρίζουμε όμως καλά πως ο πραγματικός πλούτος είναι η φύση που μας περιβάλλει. Και όταν εντοπίζουμε, παίρνουμε βλαστούς και βάζουμε σε μικρά γλαστράκια (για πολλαπλασιασμό) γενετικό υλικό που κινδυνεύει να εξαφανιστεί...
Υποβλήθηκε από yoryakis την Τετ, 18/01/2012 - 15:20.
Τα Βιολογικά Προϊόντα σε Κίνδυνο
Εδώ και μερικές εβδομάδες η διεύθυνση εμπορίου του ΥΠΑΑΝ ξεκίνησε πραγματική εκστρατεία για το ανέβασμα των τιμών των βιολογικών προϊόντων στις υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών. Επιβάλλοντας με πρόστιμα στους βιοκαλλιεργητές την είσπραξη χαρατσιού από τους βιοκαταναλωτές!
Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις της ΒΙΟΖΩ και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής:
Υποβλήθηκε από emmi την Δευ, 12/12/2011 - 17:16.
Ας Διασώσουμε τη Διατροφική μας Κληρονομιά
Να παραμείνουν και να ενι- σχυθούν η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού και τα ιδρύματα βιοποικιλότητας του ΕΘΙΑΓΕ
Η Ελλάδα είναι ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Οι κυβερνήσεις μας όμως απαξίωσαν δραματικά τα αγροτικά ιδρύματα, που υπάγονται στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), που σκοπό έχουν την διάσωση και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) και τα άλλα ιδρύματα του ΕΘΙΑΓΕ έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο διασώζοντας φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας, που απειλούνταν από εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες. Αποστολή της Τράπεζας ήταν να προστατεύσει ό,τι γενετικό υλικό είχε διασωθεί. Η γενετική διάβρωση, που αντιμετώπισε η ελληνική γεωργία ήταν δραματική τη μεταπολεμική περίοδο σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες. Μετά το 1950 χάθηκαν εκατοντάδες ποικιλίες. Με εξερευνητικές αποστολές για τον εντοπισμό
Υποβλήθηκε από emmi την Τετ, 07/12/2011 - 21:36.
Μία διήμερη εκπαίδευση στις 11 & 18/12/2011 με θέμα «Κομποστοποίηση σε γεωργικό περιβάλλον», διοργανώνει ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής σε συνεργασία με την Επαγγελματική Σχολή Συγγρού στο Μαρούσι. Ο ρόλος της κομποστοποίησης στην βιολογική γεωργία είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η αποδόμηση της οργανικής ουσίας (κομποστοποίηση, χουμοποίηση κ.α.) είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία οργανικά υπολείμματα (φύλλα, κλαδέματα, λαχανικά, κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο βελτιωτικό εδάφους. Η εφαρμογή της σε αγροτικές περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής, μείωση του όγκου των απορριμμάτων, περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κ.α.
H διάρκεια του σεμιναρίου είναι δώδεκα ώρες και θα υλοποιηθούν στην ΕΠΑ.Σ Συγγρού (Λ. Κηφισίας 182). Εισηγητής θα είναι
Υποβλήθηκε από Nikos την Κυρ, 30/10/2011 - 23:27.
Rescue, Maintain and Spread of biodiversity and of our alimentary heritage!
The Helession Community in front of the dilemma:
- Wine filtered, watered-down with use of sulfate conservatives, colorants and other chemical additives, or
- Pure high quality Wine, concentrated after removing the liquid of the grapes based on the ancient Hellenic (greek) standards. Without sulfate preservatives, medical and other chemical additives, without filtering.
We chose three years ago the traditional production of wine, against the globalized diet codex (Codex Alimentarius), based on
Υποβλήθηκε από Nikos την Κυρ, 30/10/2011 - 23:58.
Rettung, Pflege und Verbreitung der biologischen Vielfalt und unserer Ernährungs-Erbe!
Die Gemeinschaft der Helession vor dem Dilemma:
- Wein gefiltert, mit Wasser, mit Sulfite, Konservierungsmittel, Farbstoffe und andere chemische Zusätze, oder
- Wein, konzentriert, ohne Wasser, nach traditioneller antik-griechischer Produktionsart, Ohne Sulfite, Konservierungsmittel, ohne weitere chemische Zusätze und ohne Filterung!
Wir entschieden uns, vor drei Jahren, die traditionelle Weinherstellung, gegen den globalen Nahrungsmittel-Code (Codex Alimentarius), zu betreiben
Υποβλήθηκε από emmi την Τρί, 04/10/2011 - 17:26.
Η 1η Διεθνής Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων "Ελληνική Παράδοση 2011 Τρόφιμα - Ποτά - Λαϊκή Τέχνη" πραγματοποιείται απο 6 - 9 Οκτωβρίου, στο Περιστέρι. Το δικό του περίπτερο εκεί εχει ο Δήμος Τανάγρας ο οποίος είχε την ευγένεια να προσκαλέσει το ΗΛΕΣΙΟΝ στην συντροφιά των παραγωγικών φορέων της περιοχής (καθώς εκεί ανήκουν οι αμπελώνες που τροφοδοτούν το ΗΛΕΣΙΟΝ, ενώ
Υποβλήθηκε από emmi την Παρ, 30/09/2011 - 16:16.
Μπύρα σπιτική δια χειρός Νέας Γουινέας
Προκειται για ένα μονοήμερο σεμινάριο κατα τη διαρκεια του οποιου παρουσιάζεται θεωρητικά και πρακτικά η διαδικασία παραγωγής σπιτικής μπύρας.
Αναλυτικά:
Υποβλήθηκε από emmi την Παρ, 12/08/2011 - 17:27.
Συμμετέχουμε στην διαβούλευση της ΕΕ για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας
Η μακρά διάρκεια ζωής των πλαστικών σακουλών και η ανευθυνότητα πολλών καταναλωτών, που τις πετάνε στο περιβάλλον, έφερε το αποτέλεσμα ότι, στη Μεσόγειο και μόνο, επιπλέουν σήμερα περί τα 250 δισ. πλαστικά σωματίδια συνολικού βάρους 500 τόνων. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία σε θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι τα καταπίνουν τυχαία ή επειδή τα εκλαμβάνουν ως τροφή. Οι πλαστικές ύλες σπάνε σε μικροσκοπικά σωματίδια και εμφανίζουν υψηλό δυναμικό μόλυνσης του εδάφους και των υδάτινων οδών, καθώς
Υποβλήθηκε από emmi την Σάβ, 10/01/2009 - 21:40.
Με την Διάσωση Αρχαίων Ποικιλιών και Προτύπων Παραγωγής
Ας δώσουμε Αναπνοή στη Φύση και στις Παραδόσεις του Τόπου μας
H δύναμη της Επιστήμης στην βάση της Παράδοσης «ξαναγέννησε» τον 'Ακρατο Οίνο και συνεχίζει να μας διδάσκει
Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ προσκαλεί αυτούς που συμμερίζονται την αγωνία της για την διατήρηση αρχαίων ποικιλιών και την σύνδεση παράδοσης με την επιστημονική πρόοδο, να απαντήσουν στο κάλεσμά της για να ενισχύσουν τις μελλοντικές δράσεις, υιοθετώντας τις. Από τις κερδοσκοπικές εταιρείες και τους κρατικούς μηχανισμούς δεν έχουμε πάρει χρήματα. Γι αυτό οι μόνοι που μένει να
Υποβλήθηκε από emmi την Παρ, 10/04/2009 - 16:15.
Ήταν ένας περήφανος ροδίτης, με κατακόκκινες ρόγες, ζουμερές και πολύ γλυκές. Ένα μικρό πουλί τον ζήλεψε, τον γεύτηκε και όταν μετά από ώρες ενεργήθηκε, ο σπόρος που υπήρχε μέσα έπεσε στο χώμα και φύτρωσε.
Το πουλί είχε σταθεί πάνω σ' ένα καλάμι σε μια πολύ μικρή λίμνη στα υψίπεδα του Ειλέσιον (την σημερινή Ασωπία). Χρόνια και χρόνια το κλίμα μεγάλωνε και χάριζε σε όλη τη φύση τα πεντανόστιμα σταφύλια του. Μέλισσες, σφήκες, πουλιά και αλεπούδες, έκαναν κάθε φθινόπωρο τσιμπούσι. Οι περαστικοί, που είχαν μακρύ μπαστούνι μπορούσαν κι αυτοί να κόψουν κανένα τσαμπί, όσο το κλήμα μεγάλωνε.
Στα τελευταία του ερωτεύτηκε μία
Υποβλήθηκε από emmi την Τρί, 03/02/2009 - 17:18.
Εντοπίσαμε και Καταγράψαμε "άγρια" Κλήματα στην Γκιώνα και Οίτη
Ας τους δώσουμε νέα πνοή
Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ εξορμά για άλλη μια φορά προς συλλογή άγριων παραδοσιακών ποικιλιών αμπελιού.
Πέρυσι τον Οκτώβριο, ερευνήσαμε εντοπίσαμε, καταγράψαμε και αποτυπώσαμε άγρια κλήματα της Γκιώνας και της Οίτης. Με την βοήθεια κατοίκων των ορεινών χωριών τα βρήκαμε κλαρωμένα (αναρριχημένα) πάνω σε άγρια δένδρα (πατώντας εδώ βλ. φωτογραφίες).
Οι ασυνήθιστα χοντροί κορμοί των κλημάτων, φανέρωσαν την πολύ μεγάλη ηλικία τους. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουν αντιμετωπίσει όλες τις αρρώστιες του μικροκλίματος της περιοχής και έχουν φτιάξει ισχυρό αμυντικό σύστημα. Με τα χρόνια έχουν αναρριχηθεί και κλαρώσει πάνω στα δένδρα.
Σειρά έχουν τώρα τα βλαστάρια. Δηλαδή
|